oppskrifter med bønner

Introduksjon

Bønner er kjent for å være sunne og næringsrike, men mange av oss vet ikke hvordan vi kan inkludere dem i våre daglige måltider på en deilig måte. I denne artikkelen vil vi presentere deg for fem enkle og smakfulle oppskrifter med bønner som vil gi deg både god smak og gode helsefordeler.

Bønner

Ingredienser som må forberedes

Før du starter å lage noen av oppskriftene, må du sørge for å ha følgende ingredienser klare:- Bønner (du kan bruke forskjellige typer som kikerter, svarte bønner, hvite bønner eller kidneybønner)- Grønnsaker (løk, hvitløk, paprika, gulrøtter eller hva annet du liker)- Krydder (paprika, chili, spisskummen eller hva annet du liker)- Olje eller smør for steking- Salt og pepper

Hvordan å lage den

Oppskrift 1: Bønneburger

Denne oppskriften er perfekt for de som ønsker å spise mindre kjøtt, men fortsatt vil ha en deilig burger.

Bønneburger
Ingredienser:- 1 boks med kidneybønner- 1 løk, finhakket- 2 hvitløksfedd, finhakket- 1 egg- 1/2 kopp brødsmuler- 1 ts paprika- 1 ts spisskummen- Salt og pepper- Olje for stekingFremgangsmåte:1. Hell kidneybønnene i en stor bolle og mos dem med en gaffel.2. Tilsett løk, hvitløk, egg, brødsmuler, paprika og spisskummen. Rør alt sammen til en jevn blanding.3. Form blandingen til burgere og legg dem på en tallerken.4. Varm opp olje i en stekepanne og stek burgerne i 3-4 minutter på hver side til de er gylne og sprø.

Oppskrift 2: Bønnegryte

Denne oppskriften er enkel å lage og krever ikke mye tid eller innsats. Den er perfekt for en travel hverdag.

Bønnegryte
Ingredienser:- 1 boks med hvite bønner- 1 løk, finhakket- 2 hvitløksfedd, finhakket- 1 paprika, kuttet i små biter- 1 gulrot, kuttet i små biter- 2 ss tomatpuré- 1 ts paprika- 1 ts spisskummen- 2 kopper vann- Salt og pepper- Olje for stekingFremgangsmåte:1. Varm opp olje i en stor kjele og stek løk, hvitløk, paprika og gulrot i 5 minutter til de er myke.2. Tilsett hvite bønner, tomatpuré, paprika og spisskummen. Bland alt sammen.3. Hell i vann og la gryten småkoke i 20 minutter.4. Smak til med salt og pepper og server med ris eller brød.

Oppskrift 3: Bønne- og avokadosalat

Denne oppskriften er perfekt for de som ønsker en sunn og mettende salat.

Bønne- Og Avokadosalat
Ingredienser:- 1 boks med kikerter- 1 boks med mais- 1/2 rødløk, finhakket- 1/2 agurk, kuttet i små biter- 1 avokado, kuttet i små biter- Saften av 1 lime- 3 ss olivenolje- Salt og pepperFremgangsmåte:1. Hell kikerter og mais i en stor bolle og bland godt.2. Tilsett rødløk, agurk og avokado og bland forsiktig.3. Hell over limejuice, olivenolje, salt og pepper og bland igjen.4. Server salaten som en storrett eller som en siderett til en hovedrett.

Oppskrift 4: Bønnetaco

Denne oppskriften er perfekt for de som ønsker en alternativ taco eller burrito.

Bønnetaco
Ingredienser:- 1 boks med svarte bønner- 1 løk, finhakket- 2 hvitløksfedd, finhakket- 1 paprika, kuttet i små biter- 1 ts paprika- 1 ts spisskummen- 1 ts chili pulver- Salt og pepper- Tacobrød eller tortillalefser- Toppings som guacamole, rømme, ost og salatFremgangsmåte:1. Varm opp olje i en stekepanne og stek løk, hvitløk og paprika i 5 minutter til de er myke.2. Tilsett svarte bønner, paprika, spisskummen og chili pulver. Bland alt sammen og stek i ytterligere 5 minutter.3. Varm opp tacobrød eller tortillalefser i ovnen eller i mikrobølgeovnen.4. Fyll brødet med bønneblandingen og topp det med guacamole, rømme, ost og salat.

Oppskrift 5: Bønne- og grønnsakssuppe

Denne oppskriften er perfekt for kalde vinterdager eller når du ønsker en varm og sunn lunsj.

Bønne- Og Grønnsakssuppe
Ingredienser:- 1 boks med kidneybønner- 1 boks tomater på boks- 2 løk, finhakket- 2 hvitløksfedd, finhakket- 2 gulrøtter, kuttet i små biter- 2 selleristilker, kuttet i små biter- 1 ts paprika- 1 ts spisskummen- 4 kopper vann eller grønnsaksbuljong- Salt og pepperFremgangsmåte:1. Varm opp olje i en stor kjele og stek løk, hvitløk, gulrøtter og selleri i 5 minutter til de er myke.2. Tilsett kidneybønner, tomater på boks, paprika og spisskummen. Bland alt sammen og la det småkoke i 15 minutter.3. Tilsett vann eller grønnsaksbuljong og la suppen småkoke i ytterligere 15 minutter.4. Smak til med salt og pepper og server med brød.

Hvordan å presentere den tiltalende

Du kan gjøre oppskriftene enda mer tiltalende ved å pynte tallerkenen og bruke forskjellige grønnsaker som topping på burgeren eller tacoen. En fin måte å servere salaten på er å lage en stor salatbolle og plassere avokadoskivene på toppen. Suppen kan også serveres med en klatt rømme og noen friske urter på toppen.

Tilleggstips om “oppskrifter med bønner”

– Prøv å være kreativ med bønnene og eksperimentere med forskjellige typer og krydder.- Bønner kan også brukes som erstatning for kjøtt i forskjellige retter.- Hvis du bruker tørre bønner, må de bløtlegges over natten før du bruker dem i oppskrifter.

Fordeler med “oppskrifter med bønner”

Bønner er en utmerket kilde til protein, fiber, jern og andre næringsstoffer som kroppen trenger. De er også lavt i fett og kalorier og kan bidra til å senke kolesterolet og blodsukkernivået. Å inkludere bønner i kostholdet ditt kan ha mange helsefordeler og kan også hjelpe deg med å opprettholde en sunn vekt.

Related video of 5 deilige “oppskrifter med bønner”